Een week met WindowsPhone

Windows Phone voor een week, sommigen zullen me uitlachen dat ik hier aan ben begonnen maar ik had toch al wat issues met mijn M8 (inmiddels opgelost door een andere rom te gebruiken, LTE900 werkt nu!) en had al een tijdje het idee om een relatief goedkope Lumia te kopen met 4g ondersteuning en redelijke specs om zo Windows Phone een eerlijke kans te geven.

DDSCN8560it is dus de Microsoft Lumia 640 LTE geworden, een toestel met low-mid-end specificaties.
De specs in een notendop :

Netwerk : GSM/HSPA+/4G
Scherm : 5″ HD Ready (1280×768) IPS scherm met clearblack technologie
CPU : Snapdragon 400 1,2 Ghz Quadcore
Platform : Windows Phone 8.1 incl Lumia Denim update
Camera’s : 8 Megapixel backcam 0,9 Megapixel frontcam.
Batterij : 2500 mAh

Nu zegt dat de meesten niks maar voor een instaptoestel in deze prijsklasse (zo’n 129 euro) is dit erg netjes te noemen, de knoppen zijn goed bereikbaar (slechts 3), het toestel ligt aardig in de hand. Het toestel voelt ook redelijk stevig aan, alhoewel een kraakje hier en daar ivm de prijsklasse wel te vergeven is.
Nu zeggen specs natuurlijk niks, maar een paar jaar terug had je telefoons die eigenlijk bij de verkoop ervan al onbruikbaar waren ivm hoge systeemeisen van apps.
En hierbij komen we dan meteen op het feit wat een telefoon zo belangrijk maakt, de software zelf, en dat is iets waar Windows Phone mij heel erg wist te verassen.

Na Windows 10 aankondigingen en het fijne OS (in mijn ogen zelf het beste OS van Microsoft ooit!) wekte de mobiele tak mijn interesse, daarnaast ben ik Android en de toestellen waar op het draait aardig zat ivm de vele bugs die door Google of de fabrikanten er in sluipen welke sinds versie 5.xx heel erg storend beginnen te worden.
Na een paar weken overdenken en uitzoeken wat niet te duur was maar wel een reëel beeld zou geven van de werking ervan is het dus de Lumia 640 LTE geworden.

Het homescreen van Windows Phone 8.1

Als je het toestel aanzet en de eenvoudige installatie doorloopt wordt je begroet door een voor Windows 8.x gebruikers bekend scherm. Dit worden Tiles genoemd en het werkt na een tijdje erg fijn, je kunt zelf bepalen wat je neer zet, hoe groot deze tiles zijn en of ze geupdate worden. Ook is het mogelijk om groepen te maken waar je meerdere tiles inzet, dit is vergelijkbaar met de app groepen in Android. Klik simpelweg op de app die je kunt aan het werk.

wp_ss_20151010_0002[1]

Zoeken met bing op je toestel


wp_ss_20151010_0003[1]

Internet Explorer werkt snel en goed

Ook de navigatieknoppen onderop het scherm (Terug – Home – Zoeken) werken uitstekend. Alhoewel ik de zoekknop niet altijd even logisch vind gezien je in de meeste apps zelf ook nog een zoekknop hebt welke daadwerkelijk zoekt in de app.
De zoekknop onderin zoekt op bing en je toestel zelf, hier zul je dus ook internet links vinden en contactpersonen, emails, verjaardagen, smsjes enzovoorts. Houd de terugknop even ingedrukt en je komt op je recente apps uit welke je snel kunt hervatten als je deze even verlaten had.

Telefoneren gaat prima, en is tevens in HD Voice, iets wat de meeste budget toestellen in deze prijsklasse niet ondersteunen. Ook andere personen konden mij uitstekend verstaan en hadden geen klachten over de verbinding. Ook de dekking van het toestel is uitstekend te noemen, Microsoft heeft alle goede elementen van Nokia meegenomen in dit toestel. Door LTE900 heb ik nagenoeg overal 4G bereik zonder dat ik me zit te ergeren aan een trage verbinding of een overbelaste lijn. De praktische snelheid was prima te noemen, tevens is het toestel al gereed voor VOLTE, bellen over 4G wat alle providers vanaf volgend jaar aan gaan bieden.

Deezer werkt prima op de Lumia

Deezer for Windows Phone

wp_ss_20151010_0006[1]

Manuele opties in Lumia Camera

Voor muziek en fotografie is dit toestel ook meer dan in orde, offline heb ik eigenlijk geen muziek geluisterd maar deezer klonk over zowel bluetooth als via een goede koptelefoon uitstekend. ook zijn er leuke apps meegeleverd met betrekking tot podcasts en haalt het toestel eventueel als je dat wilt je muziek op uit je onedrive wordt afgespeeld kan dat ook gewoon via de xbox music app. Ook zit er een FM radio op, deze werkt zoals verwacht. Radio in Nederland is alleen aardig teleurstellend dus erg veel zal ik hier niet gebruik van gaan maken verwacht ik.

Waar ik al helemaal over te spreken ben is de Lumia Camera app, dit is veruit de beste camera software die ik ooit op een telefoon heb gezien. je kunt alles aanpassen van focuspunt tot je sluitertijd tot je belichting. Daarnaast zitten er erg leuke functies in de software zoals een korte preview van het moment (wat nu ook op de iPhone6s zit) en is het filmen in fullhd ook aanwezig. de beeldkwaliteit van de camera is prima en ziet er beter uit dan wat mijn veel duurdere HTC M8 weet te presteren, veel rijker aan detail en ook de kleuren zijn een stuk meer waarheidsgetrouw. Hieronder een aantal foto’s welke ik gemaakt heb met de Lumia 640

WP_20151010_13_17_02_ev0_Pro[1] WP_20151010_13_15_34_Pro[1]WP_20151010_13_17_08_ev0_Pro[1]WP_20150930_17_41_26_Pro[1]

wp_ss_20151010_0007[1]

Microsoft Word 2013 Mobile

Ik had het al over OneDrive en ook Office werkt daar fantastisch mee samen zo is er er een gehele Office Suite meegeleverd waarin onder andere Word Excel Outlook en Onenote in zitten.
Het bewerken van bestanden lijkt me geen pretje maar dit is uiteraard gewoon mogelijk, voor nalezen is het prima te doen.

Outlook for Windows Phone

Outlook for Windows Phone

Outlook werkt ook prima zoals elke mailapp zou moeten doen, het fijne van Microsoft is dat je geen andere apps nodig hebt om bijvoorbeeld je Gmail agenda en contacts over te halen. Dit werkt gewoon out of the box, waar dat bij Android in sommige gevallen nog wel eens door een andere app moet worden gedaan.

De navigatie werkt beter dan bij de Gmail app zelf welke op mijn HTC M8 wordt meegeleverd. Ook de Calender werkt uitstekend, hier worden zelfs Facebook verjaardagen ingezet door de goede integratie met Facebook iets wat al een jaar niet meer werkt op mijn M8 dus vaak niet eens doorheb wanneer iemand jarig is (behalve de mensen die ik persoonlijk goed ken natuurlijk 😉 )

Ook fijn is de gratis wereldwijde navigatie, deze heb ik een aantal keren deze week getest en werkt goed, hier en daar zouden er wel wat dingen aan toegevoegd mogen worden zoals een alternatieve route of fietsnavigatie, maar het werkt erg goed. Ook dat je in het buitenland gewoon zonder roamingkosten kunt navigeren is een fijne bijkomstigheid.

Notificaties komen overigens boven in je scherm te staan en je kunt deze naar voren halen door je statusbar naar beneden te slepen, tevens kun je hier je wifi bluetooth

Notificaties en snelknoppen

Notificaties en snelknoppen

en dergelijke uitschakelen. Dit kun je zelf ook indelen, misschien niet zo uitgebreid of goed als dat bij Android gaat maar het begin is er. In Windows 10 Mobile zal dit een stuk beter uitgewerkt zijn. En dit toestel krijgt nog een update naar Windows 10, dus daar kom ik later in een andere blogpost nog op terug.

 Over de 3th party apps ben ik overigens een stuk minder te spreken, Facebook Twitter Instagram en dergelijke zijn wel aanwezig, maar voelen niet ‘af’. Functies werken niet zoals ze horen, of zijn helemaal niet geïmplementeerd, zo is het onmogelijk bij Instagram om filmpjes te uploaden. Kun je bij Whatsapp geen volledige filmpjes doorsturen omdat de compressie niet wordt toegepast.
En is het bij Facebook helemaal een drama dat zelfs de vertaling (indien je je toestel op Nederlands zet) op kaas slaat. Overigens doen de apps verder wel wat ze moeten doen maar missen ze gewoonweg sommige kleine handigheidjes. De Rabobank doet wel goed haar ding en ook de NOS app doet het prima. Ook Deezer werkt perfect, dit in tegenstelling tot Spotify for Windows. Veruit de meest belangrijke apps zijn dan ook beschikbaar, en ik hoop dat met de komst van Windows Mobile 10 dan ook de overige app bouwers de moeite gaan steken in dit zeer solide en fijne systeem/

Dit was dan mijn week met een Windows Phone, ik kan niet zeggen dat ik mijn HTC heel erg gemist heb, de batterij duur van dit toestel is minstens even goed, de netwerk mogelijkheden komen overeen het systeem zelf zit vol met potentie en verdient een serieuze kans. Zeker voor de laaggeprijsde toestellen is Windows Phone een aanrader, ik stoorde me wel aan de apps die niet van Microsoft af kwamen welke ik veelvuldig gebruik op mijn Android toestel, Facebook is ronduit een rommeltje op sommige stukken van de App, het werkt allemaal wel maar het is wat slordig dat sommige functies half of niet werken. Whatsapp doet qua basis goed haar ding maar het doorsturen van grote filmpjes zal hiermee niet lukken. Mijn thuiscloud oplossing is zelfs helemaal niet te gebruiken omdat Owncloud geen echte app heeft uitgebracht voor dit systeem. Waar ik wel te spreken over ben is het feit dat Windows Phone gewoon werkt, geen gedoe met updates, toetsenborden die verdwijnen, batterijen die soms leeglopen uit het niets en andere zaken waar ik bij Android nog wel eens tegen aan loop. Deze telefoon zal ik zeker vaker dan enkel deze week gaan gebruiken naast mijn HTC en wie weet komt Windows nog wel op het niveau dat ik mijn HTC voorgoed thuis laat.

DSCN8562

Reacties zijn gesloten.