Mijn enthousiasme over mobiele telefonie

PocketlineSwing

KPN Swing

Een van de dingen waar ik uren over kan praten is mobiele communicatie, mobiele telefoons, apps, mobiele netwerken maar vooral in combinatie met de bedrijfsnaam T-Mobile.
Waar komt deze liefde vandaan en wat heb ik te maken met T-Mobile? Ik hoop dat in dit bericht wat meer toe te kunnen lichten.

Laat ik maar beginnen bij mijn eerste ervaringen met mobiele telefonie, we gaan even terug naar 1999, mobiele telefonie is in opkomst en er zijn zojuist een 3 tal nieuwe netwerken kort na elkaar begonnen met het aanbieden van diensten. Mijn zus was er redelijk snel bij en begon met een simpel maar voor die tijd prima toestelletje van KPN de swing

 

 

 

41THQ5QC7HL

KPN Wave 200 (Trium Geo)

In het begin had ik er nog niet al te veel mee, maar ik vond het wel fascinerend dat met zo’n relatief klein apparaatje je nagenoeg overal bereikbaar was, kon bellen en zelfs korte berichtjes naar elkaar kon sturen.
Kort daarna vond de mobiele telefoon zich ook naar meerdere familieleden waaronder mijn vader en na flink wat zeuren kreeg ik uiteindelijk ook een mobiele telefoon, eveneens van KPN toestel genaamd de wave 200 (eigenlijk een gerebrande mitsubishi trium geo) en daarmee begon ook mijn avontuur wat betreft mobiele telefonie.

Mobiele telefonie lag toen qua dekking en diensten op een heel ander niveau dan nu, zelfs de ‘grote’ jongens als KPN en Libertel (nu Vodafone) hadden nog geen landelijke dekking zoals we dat nu kennen. Buitendekking was aardig op orde, maar in huis bellen was veelal nog een onmogelijk iets. Nu hadden wij het geluk dat we zicht hadden op de KPN mast naast de telefooncentrale dus bij ons thuis was dit wel mogelijk, maar in het buiten gebied waren er hele gebieden zonder dekking (ja ook midden in de randstad waar ik woon) en had je gewoonweg pech. Ik liet mijn toestel al aardig snel bij een lokale opkoper van gebruikte mobieltjes simlock vrij maken zodat ik ook met Libertel aan de gang kon. Ondanks dat het toestel door KPN geleverd was had ik aardig wat probleempjes met bellen omdat het systeem van KPN prepaid eerst de verbinding maakte (dus het volgens je toestel al leek of er iemand had opgenomen) om vervolgens pas het nummer te bellen, en daar wist deze Trium niet zo best mee om te gaan.

Libertel werkte gelukkig met hetzelfde systeem als abonnementen, ofwel de gespreksteller liep pas op het moment dat diegene die je belde op nam. En daardoor was het voor mij ook daadwerkelijk mogelijk in 1x te bellen, in tegenstelling tot bij KPN waar ik soms talloze pogingen moest ondernemen te kunnen bellen. KPN kon overigens niets voor me doen en daarmee was de kous af.
Ik heb in de de korte periode van 2 jaar toch een aantal keer van toestel en netwerk gewisseld (Nokia 5110, Nokia 6110). Om vervolgens in 2001 de stap naar het toenmalige Ben te zetten, ja de dekking was een stukje minder dan dat van KPN of Libertel, maar de provider liet alle diensten toe bij prepaid (dus WAP, een vroege versie van mobielinternet) was ook voor prepaid klanten beschikbaar. Ook het betrokken imago van Ben vond ik fantastisch, ik had echt het gevoel als persoon gezien te worden ipv de grote jongens die me soms wel eens in de steek lieten omdat ik ‘maar’ een prepaid klant was. Ik had zelfs erg leuk contact per mail met de klantenservice tot op het niveau dat ze me een goodie pakket toestuurden (petjes, aanstekers, marketingspul). Erg leuk allemaal, ik had dan ook een aardige verzameling van Ben spulletjes in huis liggen (helaas tijdens mijn verhuizing in 2005 allemaal weggegooid/kwijtgeraakt).

Ik vond het tof om te checken hoe het netwerk werd uitgebreid, elke week werden er sites (antenne locaties)

Ben (T-Mobile) dekking in 2001

Ben (T-Mobile) dekking in 2001

bijgeplaatst en de dekking werd daardoor ook in de omgeving waar ik woon steeds beter.  In 2002 kreeg ik mijn eerste abonnement ook van Ben, achteraf misschien niet de meest handige keuze omdat ik vaak rekeningen binnenkreeg die nogal hoog waren (als top een rekening van 220 euro). Toen kon ik ook met het mobiele internet aan de gang en creëerde ik mijn eigen wap pagina’s die niet meer voorstelden dan een zwart-wit plaatje met wat tekst eronder, maar stoer vond ik het wel dat dit mogelijk was op mijn toenmalige Nokia 3510. Mijn moeder heeft uiteindelijk wel het abonnement overgenomen om de kosten voor mij te drukken, grappig detail is dat ze dit abonnement nog steeds heeft en Ben (nu T-Mobile) nooit meer heeft verlaten.

hsdpakaart

T-Mobile 3G/UMTS dekking in 2005

De technologie ging door en ik ben toch nog bij de buren gaan kijken oa bij Telfort en Orange en een hele kleine periode bij inmiddels Vodafone uitgezeten maar met veel gezeur daar weggegaan (over mijn ervaringen met Vodafone schrijf ik nog wel een keertje een kritisch blog haha). Uiteindelijk ben ik na 2004 blijven hangen bij T-Mobile en heb ik het de UMTS uitrol van dichtbij mee kunnen maken. Anders dan de huidige uitrol van 4G werden er maar her en der masten geplaatst en zat er totaal geen logica in, zo had ik in het centrum allang 3G maar heeft het nog een half jaar geduurd voordat ik in huis 3G had. Inmiddels had ik ook al kennis gemaakt met wat smartphones. Ik maakte gebruik van de MDA series van T-Mobile, eigenlijk waren dit branded Qtek toestellen (later zou dit HTC worden). En ik liep aardig voor op de rest van mijn omgeving die nog met simpele Nokia’s aan het bellen waren. Het was fijn om overal het internet op te kunnen zonder me druk te maken over een datalimiet (deze was er toen nog niet). Ik werkte destijds ook in Ter Aar en ging elke dag op de fiets die kant op en het was fijn om gewoon webradio te kunnen luisteren tijdens mijn uurtje heen en weer. Kort daarna werd Orange overgenomen door T-Mobile en werd Telfort door KPN aangekocht. Zo waren er nog maar 3 netwerken over in 2008. Hierna begon een periode waarin in wat minder positief tegenover T-Mobile stond. Door de aanwas van klanten van Orange en de introductie van de eerste iPhone begon het netwerk in te kakken, antennes van Orange die werden overgenomen werden voor het grootste gedeelte niet gebruikt waardoor er capaciteits problemen begonnen te ontstaan. Ook de dekking van het 3G netwerk bleef achter bij dit van KPN of Vodafone. Na lang wikken en wegen besloot ik toch te blijven bij T-Mobile omdat buiten het feit dat het netwerk het op dat moment niet aankon, de prijzen en het persoonlijke gevoel wat ik bij dit bedrijf had toch de doorslaggevende factor was.
Inmiddels was Apple niet meer de enige met echte serieuze smartphones, HTC Blackberry en Samsung begonnen

HTC Hero in 2009

HTC Hero in 2009

ook aan hun opmars en je had voldoende keus. Het was een erg leuke maar soms ook frustrerende periode omdat de technologie zo snel ging dat ik na een paar maanden al tegen de limieten opliep van mijn toestellen. Apps die niet werkten op mijn toestel of een batterij die de eerste versies van Whatsapp niet trok. Ik wisselde dan soms meerdere malen per jaar van toestel, en mijn vrienden vonden het maar een maf gegeven dat ik daar zo mee bezig was.

De rust keerde wat meer terug qua aankopen nadat ik een eigen woning kreeg in 2011, maar dat ging niet op voor de mobiele markt. De iPhone4s was inmiddels geintroduceerd, Samsung en HTC overtroffen elkaar meerdere malen per jaar met grotere schermen, meerdere processor cores, camera’s die steeds beter werden. Ik kon het niet helemaal meer bijbenen tot aan 2013 na de 4G veiling. Een hele boeiende periode voor mij als mobile freak, het was enorm tof om te zien hoe snel de nieuwe netwerken uit de grond gestampt konden worden.

Ook bij T-Mobile was mijn enthousiasme niet onopgemerkt gebleven en er werd mij gevraagd om op het forum van T-Mobile te gaan helpen als HTC expert (inmiddels had ik de HTC One als toestel in gebruik, een toestel wat in mijn ogen nog steeds revolutionair is en wat je nu pas terugziet in de bouwkwaliteit van andere merken), zo begon het balletje te rollen dat ik bij T-Mobile via hun forum kon doen waar ik blij van werd.

Ook mijn toenmalige baan bij een grote telecomretailer in Nederland droeg hier aan bij (mede omdat ik met een van mijn beste maten samen kon werken, thanks kerel!). Het leuke hiervan is dat je op de hoogte bent en wordt t-mobile-zendmasten-antennes-drones1gehouden van de nieuwste dingen in telecomland, zo was ik samen met mijn mede klantmoderators een van de eerste in Nederland die met het nieuwe T-Mobile 4G netwerk aan de gang mocht. Wat nu als normaal wordt gezien was toen wel anders. Overbelaste 3G netwerken, in verhouding traag opbouwende pagina’s, wat was (en is) 4G toch snel, alsof je gewoon over je wifi verbinding aan het internetten was.
Erg leuk is dat we als klantmoderators/Toestel experts erg betrokken worden bij T-Mobile wat er op technologisch gebied allemaal speelt. Zo is T-Mobile de eerste provider die hun sites (mastlocaties) met drones onderzoekt om te kijken of er onderhoud plaats moet vinden, Hebben we eens per kwartaal een ontiegelijk toffe dag met z’n allen samen bij T-Mobile. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans heb gekregen en ik hoop dat ik dit nog lang mag blijven doen!

Inmiddels ben ik aan het einde van mijn blogbericht over een van mijn passies, ooit hoop ik nog terecht te komen bij een werkgever waar ik zowel mijn IT achtergrond als mijn passie voor mobiele communicatie kan combineren. Wie weet wat de toekomst voor mij nog in petto heeft? 🙂

Reacties zijn gesloten.